De vacht is de spiegel van de gezondheid.

 

 

Vacht verzorging van de Berner

Het verzorgen hiervan dan ook erg nuttig,en het is tevens een sociale bezigheid met de hond. Met het borstelen verwijder je niet alleen de los zittende haren, maar zo kunt je gelijk een algehele check maken op teken of klitten. De vacht vertelt dus ook iets over de gezondheidstoestand van de hond. Wanneer vachtverzorging niet tot nauwelijks gebeurt, krijgt de hond ook een slechte vacht. Er blijft dan veel stof en dood haar in het haarkleed zitten, waardoor de natuurlijke beweging van de haren belemmerd wordt, het gaat vervilten en stikt. Dat heeft tot gevolg dat de weerstand van de huid verminderd en de vacht niet toont.

Borstel wel met beleid : met te veel borstelen kan je net zoveel schade aanrichten dan weinig of helemaal niet borstelen.

 

 

 

 

 

 

          Vachtverzorging van een pup

Wanneer je een pup op jonge leeftijd  laat wennen aan de vacht verzorging, zal hij/zij dit vanzelf als normaal ervaren.   

Voor meer info zie vachtverzorging van de pup 

                                                                                 

Vacht verzorging van de Berner
De Berner heeft vaak een behoorlijke dikke en dichte vacht, die zo’n structuur heeft dat modder en vuil zich na het opdrogen gemakkelijk laat uitborstelen .
Een gezonde vacht verhaart niet vaker als 2 x per jaar, dit noemt men de rui.
Buiten de rui volstaat 1 x per week borstelen of kammen. Met name de plaatsen waar klitten kunnen ontstaan , zoals op de borst, achter de oren, de ellebogen. De lange haren aan de achterkant van benen en billen ,en de broek hebben wat meer aandacht nodig.
Mocht hier wel een klit zitten trek deze dan nooit hardhandig eruit met een kam , de hond zal dan al gauw beslist een hekel krijgen aan de borstel beurt! Knip een eventuele klit eerst in, en probeer hem zo er voorzichtig er uit te halen.
Tijdens de rui moet je iets vaker de borstelen of kammen. Dit is zeer belangrijk want het losse haar veroorzaakt namelijk jeuk ,waardoor de hond zichzelf gaat krabben en bijten. Hierdoor kunnen vacht en huid beschadigen. Als de hond over het algemeen een goed verzorgde vacht heeft, vrij van klitten, dan wil het tijdens de rui ook nog wel eens helpen om hem eerst te wassen, vaak verliezen ze dan meer haren dan tijdens de borstelbeurt.

De wasbeurt

Over het algemeen zal een hond alleen gewassen worden bij een vieze,stinkend vacht, en/of bij uitwendige parasieten. In een trimsalon is vaak noodzakelijk om bepaalde hondenrassen eerst in bad te doen, om ze zo tijdens het droog blazen beter in model te krijgen. Als U zelf de hond gaat wassen leg dan eerst een rubberen douchemat neer , zo voor kom je glijpartijen in de badcel. Maak de hond met water dat op lichaamstemperatuur is, -door en door nat.

Zorg ook dat U de shampoo gebruiksklaar, en voor het grijpen heeft. Het inzepen van de shampoo werkt het prettigst als deze wordt opgebracht met een spuitfles. Moet de zeep eerst verdeeld worden over de handen ,dan zal de hond dit als een welkome pauze om zich eens even lekker uit te schudden. Dit uitschudden kan leiden tot een waterballet . Het kan worden voorkomen, als de hond hier de neiging voor heeft , gewoon simpelweg Uw hand op de rug van het dier te plaatsen.

Gebruik altijd honden shampoos, want deze hebben een lagere zuurgraad. Neem dan ook nooit de shampoos voor humaan gebruik, deze hebben een hogere zuurgraad en is ongeschikt voor de hond. Kijk uit dat de shampoo niet in de bek, oren of ogen komt , en spoel het schuim goed uit. Het is niet nodig om de gehoorgangen met vette watten te beschermen tegen water. Mocht er toch wat in water inkomen dan zal de hond door zich uit te schudden dit weer verwijderen. Was het hoofd dan ook als het laatst, als er onverhoopt schuimresten in de ogen komen kan dit eenvoudig met water weggespoeld worden.

Laat daarna de hond zich even lekker uitschudden, en neem een handdoek om hem af te drogen. De handdoeken werken het best, als hier geen wasverzachter aan toegevoegd is.

Het drogen van een hond kunt u verder met een waterblazer doen, (gebruik deze van boven naar beneden). Of met de föhn, gebruik deze van beneden naar boven, (warme lucht stijgt op). Wees met de föhn voorzichtig, de temperatuur van de huid mag niet te veel oplopen. Hou deze dan ook op een geschikte afstand , en blijf met de föhn bewegen.

Vachtverzorging van een pup
Wanneer je een pup op jonge leeftijd laat wennen aan de vacht verzorging, zal hij/zij dit vanzelf als normaal ervaren. Meer informatie hier over zie trimsalon.

 

Het gebit
Een hond moet goed kunnen eten om in goede conditie te blijven.

Daar heeft hij een goed gebit voor nodig Tandsteen dat niet tijdig wordt verwijderd, kan cariës en dus pijn veroorzaken, maar kan ook leiden tot tandvleesontstekingen en het verlies van gebitselementen.
.Controleer dus geregeld zijn tanden en vooral achterste kiezen.
Het regelmatig laten kauwen op kluiven kan tandsteen en dergelijk voorkomen.
Soms is het toch noodzakelijk om het gebit extra te verzorgen, lichte tandaanslag kun je weg poetsen met een speciale hondentandenborstel.

 

Nagels
Het slijten van de nagels door het lopen op een harde ondergrond gaat niet voor iedere hond op.
De lengte van de nagels moet dan ook goed in de gaten gehouden worden.
Te lange nagels zijn niet alleen lelijk om te zien , maar kan ook veel ongemakken veroorzaken.:
hinderlijk tot pijn met het lopen, kan afwijkend gangwerk veroorzaken wat weer terug slaat op hoger gelegen gewrichten , nagels breken af, de tenen spreiden zich , het ‘leven’ in de nagels wordt langer . 

 

Voeten
Het haar dat aan de onderkant van de voet tussen de voetzolen uitsteekt moet bijgewerkt worden. Hier kan namelijk van alles vast gaan zitten in de te lange haren

 

Tanden wisselen
Jonge honden hebben een melk gebit ,het wisselen hiervan gebeurt ongeveer op een leeftijd van 4 tot 6 maanden.
In deze periode kan een hond meer behoefte hebben om ergens op te kauwen, zorg dus dan voor genoeg kauw materiaal.
Tijdens het wisselen gebeurt het nog wel eens dat een melktand blijft zitten ,waardoor de onderliggend tand scheef doorkomt.
Neem dan contact op met de dierenarts.

Oorverzorging
Gezonde oren zien er bleek roze uit, maar soms zit hier oorsmeer maak dan de oorschelp voorzichtig schoon met een vochtig tissue.
Gebruik hierbij nooit een watten staafje!
Mocht een hond vaak schudden met zijn kop of krabben aan zijn oren dan kan de oorzaak hiervan oormijt zijn of oorontsteking
Dit is ook herkenbaar aan donkere ,korrelige, vies ruikende afscheiding.
Neem dan contact op met de dierenarts.

Oog verzorging
Bij een gezond oog zit in de ooghoeken vaak en propje opgedroogd traan vocht, deze kan vermengt zijn met stof en vuil, haal dit weg met een vochtig doekje.

Vlooien
Vlooien zijn er het hele jaar door . Als het warmer wordt, neemt hun voortplantingssnelheid toe en dus ook de kans, dat Uw hond last krijgt van vlooien. Veel mensen behandelen hun hond dan ook alleen in de warme maanden. Voor dieren, die overgevoelig zijn voor vlooienbeten is het echter van belang de vlooien bestrijding het hele jaar vol te houden. De traditionele vlooienband blijkt vaak onvoldoende te werken. Een goed vlooienmiddel, dat niet giftig is voor de mens en hond, is Advantage of Practic, dat door middel van een pipet 1x per maand in de nek wordt gedruppeld. Behandel ook de ruimtes waarin de hond zich begeeft.

Teken Voor het verwijderen van een teek zijn er speciale tekentangetjes te koop. Wel is het van belang dat men de gehele teek verwijderd, de “kop” kan soms afbreken. Na het verwijderen van de teek kan het wondje ontsmet worden met een watje met alcohol of Sterilon. Verdoof de teek nooit van te voren!

Anaal zakjes

Anaalzakovervulling zorgt voor jeuk en pijn die het dier probeert te onder drukken door het gebied rond de anus te likken of te bijten. Ze kunnen ook gaan “sleetje” rijden om zo te proberen de zakjes leeg te drukken. Neem in zo’n geval contact op met de dierenarts.

Ontwormen
Regelmatig ontwormen, minstens 2x per jaar, met een geschikt middel en de juiste dosering.